diumenge, 13 de gener del 2013

Resum vídeos


Diferències entre art gòtic i romànic:

Amb l’evolució de l’art romànic al gòtic les preferè3ncies artístiques dels edificis van canviar, així que l’arquitectura va haver de canviar també per ser capaç de construir les catedrals tal i com es volien.

En el gòtic les catedrals havien de ser esbeltes i lluminoses. Això va signifficar una evolució des del romànic, on el pes de l’estructura es recolzava en el mur , que per tant havia de ser molt robust i amb poques obertures, fet que donava uns edificis amb mol poca llum.

L’estretament de les parets i l’agrandament de les finestres van portar canvis en els arcs (que van passar a acabar en punta per no soportar tant de pes), les voltes (que van passar de ser de canó a ser de creueria) i els pilars que es van fer més prims, ja que havien de soportar menys pes de la volta.


Volta de Canó
Volta de Creueria


En les catedrals gòtiques, el pes es portava fins al terra amb l'ús d'arbotants i contraforts. Entre contrafort i contrafort s'hi obrien finestres adornades amb vidrieres, normalment de colors, el que, combinat amb el rosetó de sobre la porta, donava una gran lluminositat a l'interior (en contrast amb el romànic).

Arbotants i contraforts

L'escultura gòtica era inicialment arquitectònicament dependent, és a dir, es trrobava als edificis (principalment catedrals) i s'utilitzava per complementar la decoració que ofrenien, per exemple, les vidrieres. També es feia servir per decorar les columnes, capitells, voltes etc.
En aquest període, la representació es fa més realista i guanya en expressivitat i emotivitat, evolucionant des del hieratisme del romànic.


File:Burgos - Catedral 007 - Puerta del Sarmental.jpg
Pòrtic de la catedral de Burgos










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada